Goede voornemens voor 2016

Het is ondertussen 24 januari, dus voor échte new year’s resolutions is het al wat laat, maar op zich is het natuurlijk nooit te laat voor goede voornemens. Ik las hier op de blog le petit requin hoe voor Haaike het publiceren en regelmatig updaten van haar lijst met goede voornemens voor 2015 als motivator had gewerkt en besloot dat ik dat ook eens wil proberen. Voornemens en ideeën heb ik namelijk altijd meer dan genoeg, concrete plannen maken en vooral uitvoeren lukt al eens wat minder goed. Ik ben dus benieuwd of het helpt!

1) Starten met een moestuin

Ik wil graag meer groenten van het seizoen eten, die lokaal en ecologisch geteeld zijn. Na een bezoek aan een zelfoogstboerderij vorig jaar overwogen we om hier lid te worden, maar toen bedacht ik dat ik eigenlijk toch liever zelf een moestuin wou. Dat voornemen en het enthousiasme zijn er nog steeds, alleen laten de plannen op zich wachten. Het is januari en als ik het komende seizoen groenten uit eigen tuin wil eten zal ik dus eens werk moeten maken van een concreet moestuinplan. Het is niet de bedoeling dat we in 2016 alleen nog maar zelf gekweekte groenten gaan eten, maar ik zou toch regelmatig wel iets willen kunnen oogsten.

2) Een col opfietsen

Ik fiets graag, maar beperk mij doorgaans tot relatief korte ritten op vlak terrein. Maar ooit wil ik eens een echte berg beklimmen met de fiets. En als het even kan zou 2016 het jaar moeten worden waarin dat (voor het eerst) gebeurt. Ik heb nog geen concrete col in gedachten, maar het mag er toch wel eentje zijn die in een grote wielerronde als col buiten categorie (of eventueel eerste categorie) wordt geklasseerd. Liefst eentje die niet té steil is, en met een vrij gelijkmatig stijgingspercentage, en niet te veel verkeer en bij voorkeur een goed wegdek. Verder maakt het niet echt uit :-). Ik ken mezelf een beetje: een col kiezen en de reis ernaartoe organiseren zal het probleem niet zijn, maar.. ik wil graag min of meer comfortabel boven geraken en zo komen we naadloos bij puntje 3.

3) Mijn conditie verbeteren

Als ik later dit jaar een berg wil opfietsen zal er nog werk zijn aan mijn conditie. Sinds ik mijn auto verkocht fiets ik sowieso een pak meer dan vroeger, maar daarbuiten sport ik momenteel eigenlijk niet. Ik was een tijdje geleden wel weer begonnen met lopen, maar ook weer gestopt, een paar keer gaan zwemmen maar ook weer gestopt. Ik ben al heel blij met de kilometers die ik momenteel fiets, maar wil dat aanvullen met minstens één keer per week nog iets anders.  Met het oog op puntje twee wil ik regelmatig met de koersfiets gaan trainen (langere ritten en hellingen).

4) Minstens 1 keer per week aan yoga doen

Met yoga is het net zo als met (andere) sporten: ik weet dat het goed voor me is maar toch komt het er niet van. Als ik veel last heb van stress maak ik er al sneller tijd voor, omdat ik dan echt voel dat ik moet ontspannen, maar een paar yoga-oefeningen doen eigenlijk altijd wel deugd. Ik ga de lat niet te hoog leggen maar zou toch graag één keer per week tijd willen maken voor op zijn minst een paar oefeningen. Het hoeft geen sessie van een uur te zijn, met gewoon even tijd maken om me bewust te worden van mijn houding en ademhaling ben ik al tevreden. Meer mag, maar hoeft niet.

5) De gezonde eetgewoonten van 2015 verderzetten

Gezond(er) eten is een klassieker onder de goede voornemens. En dat is het ook voor mij al jaren. Nu vind ik dat 2015 op dat vlak geen slecht jaar was: ik at minder geraffineerde suikers dan in eerder welk jaar voordien. Het kan zeker nog gezonder en evenwichtiger, en dat mag, maar mijn doel voor het komende jaar wordt toch vooral ervoor zorgen dat ik niet herval in slechte eetgewoonten. Concreet betekent dat weerstaan aan de verleiding van suiker.

6) Vaker dankbaar zijn

Het klinkt een beetje zweverig, maar ik wil mij het komende jaar wat meer bewust zijn van de dingen waar ik gelukkig van word. Ik las o.a. hierhier en hier blogposts onder de titels count your blessings of geluksmoNUmentjes en dat is ongeveer wat ik hier bedoel. Dit wordt zo’n voornemen waarvan ik het resultaat niet echt ga kunnen meten maar als ik mezelf hier al af en toe aan herinner is het ook al niet slecht. Het is niet zo dat ik altijd negatief tegen de dingen aankijk, maar een geboren optimist ben ik ook niet. Laten we zeggen dat het glas afwisselend half leeg en half vol is. Ik wil mezelf ertoe brengen net iets langer stil te staan bij de dingen die me blij maken en me minder te ergeren aan dingen die er eigenlijk niet toe doen.

7) Mij meer concentreren op mijn bijberoep

Ik geef massages in bijberoep.  Ik doe dit graag maar het is op dit moment geen echte prioriteit.  Ik wil het komende jaar mijn bijberoep wat professioneler gaan aanpakken en mijn omzet verhogen.

 

Advertenties

9 gedachtes over “Goede voornemens voor 2016

 1. Geweldig voornemen, die moestuin! Ik kan je Het Moestuinboek van Mme Zsazsa en het Handboek voor Ecologisch Tuinieren van Velt ten zeerste aanraden!
  Dat dankbaar zijn is zeker ook een mooie! In mijn agenda heb ik nu ook een pagina gereserveerd voor mijn ‘blessings’.
  Succes met je voornemens, ik ben benieuwd naar je updates hier!

  Like

  1. Het moestuinboek van Mme Zsazsa heb ik ook in huis en ga ik zeker gebruiken! Toen ik een paar maanden geleden ook het handboek Ecologisch Tuinieren uit de bibliotheek meebracht vond ik dat superinteressant maar lag er zoveel informatie voor mijn neus dat er van concreet plannen niets in huis kwam. Deze keer ga ik me dus beperken tot één boek en mij een beetje focussen :-).

   Liked by 1 persoon

 2. Dit zijn mooie èn bovendien gezonde voornemens. Duim alvast dat je ze kan verwezenlijken. Puntje 6…bedank-je 😉 en puntje 7…dat heb ik ook nog gedaan…Benieuwd naar de eerste moestuin nieuwtjes…

  Like

  1. Puntje 6: dat is graag gedaan :-). En puntje 7: een bijberoep of ook masseren? Ondertussen mee gestopt dan? Als ik in actie schiet in de moestuin lees je er hier over, dat is beloofd :-).

   Like

   1. Voor ik aromatherapie heb gevolgd a/d avondschool, eerst ook nog ‘massagetechnieken’ in avondschool gedaan. En dan wat bijverdiend daarmee. Maar da’s enkele jaren terug intussen… Ben benieuwd naar de moestuin evolutie 😉 .

    Like

 3. Leuk dat je ze ook hebt opgeschreven en updates gaat geven, ik ben benieuwd! ’t Is alleszins een heel mooi lijstje, uitdagend maar ook weer niet zodanig erover dat het ondoenbaar wordt.

  Ik ben stiekem een beetje jaloers op die moestuin, want door verbouwingen moet ons terras (aka onze “tuin”) de hele zomer leeg blijven, boehoe!
  En hoe zalig is jouw bijberoep wel niet eigenlijk?!

  Like

  1. Ja, dat ‘doenbaar’, daar heb ik nogal over gewaakt. Anders komt er toch niets van in huis. Liever achteraf trots kunnen zeggen dat ik meer heb gedaan dan ik van plan was, dan omgekeerd. En ik ben het met je eens, het werkt motiverend om dit eens op te schrijven en te publiceren.

   Liked by 1 persoon

  1. De Vogezen zijn inderdaad een mooi fietsgebied! Daar was ik een paar jaar geleden al eens, toen wel de zwaarste cols links laten liggen. Eigenlijk hoop ik dit jaar een Alpencol op te fietsen maar ik zal eerst maar eens afwachten hoe het tegen de zomer met de conditie is gesteld.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s