Overnachten langs de autoroute du soleil : Lyon en Dijon

Wij reden enkele weken geleden met de auto naar de Franse Alpen. 1000 km rijden op één dag, dat doen we al lang niet meer, en dus zochten we zowel voor de heen- als voor de terugreis een overnachtingsplek langs onze route.

Van naam ken ik de Franse steden langs de autoroute du soleil al sinds mijn kindertijd. Metz- Nancy- Dijon- Lyon: ik ben er overal al meerdere keren voorbijgereden maar ik was er nog nooit gestopt.  Tijd om daar verandering in te brengen.  Lyon is een grote stad en dus bleven we daar 2 nachten voor een korte citytrip, in Dijon sliepen we één nacht.

Lyon is – na Parijs en Marseille- de derde grootste stad van Frankrijk en ligt aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône.  Het historische centrum van Lyon staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  Een gedeelte van de stad ligt op de smalle strook tussen de twee rivieren in, en wordt daarom presqu’Ile genoemd.  Verder wordt de stad overheerst door twee heuvels: Fourvière en Croix-Rousse.

Dat van die heuvels, dat hebben we gemerkt.  Wij wandelden een dagje rond in de stad, en deden daarbij behoorlijk wat trappen.  Dat zorgde voor een mooie wandeling en prachtige uitzichten, maar onze kuiten waren zoveel trappen duidelijk niet gewend.  Het resultaat: twee dagen spierpijn.

Frankrijk is een prachtig land maar ik heb er twee vooroordelen over, gebaseerd op een paar slechte ervaringen uit het verleden: dat de Fransen niet altijd de meest vriendelijke mensen ter wereld zijn en dat ik er als vegetariër vaak niet echt lekker kan eten. In Lyon werden allebei die stellingen vakkundig weerlegd: wij zijn op die twee dagen alleen maar vriendelijke mensen (Lyonais?/ Lyonezen?) tegengekomen en ik heb er heerlijk gegeten.  Lyon wordt trouwens wel eens de hoofdstad van de gastronomie genoemd.

Ik vind een bezoek aan Lyon zeker een aanrader.  Wie niet zo van trappen houdt of zijn kuiten wil sparen  kan trouwens de kabelbaan naar Fourvière nemen en de metro naar Croix-Rousse.

Op de terugweg overnachtten wij in Dijon.  We hielden het daar bij één overnachting en dus was er alleen tijd voor een fijne avondwandeling.  Ook deze stad verdient zeker een bezoek.

Dijon is de hoofdstad van Bourgogne en was de stad van de Bourgondische vorsten.  Zowel Jan Zonder Vrees als Filips de Goede en Karel De Stoute werden hier geboren.

Ons eerste, korte bezoek smaakt alvast naar meer.

Advertenties

8 gedachtes over “Overnachten langs de autoroute du soleil : Lyon en Dijon

  1. Frankrijk is zo’n mooi land. De steden die jij hier in-the-picture plaatst, daar ben ik nog niet geweest. Maar het loont zo te lezen zeker eens de moeite. Een goede tip, waarvoor dank.

    Like

  2. Frankrijk heeft een hoop te bieden op het vlak van mooie plekjes. Soms is het gewoon een goed idee om bij een autoreis een nachtje extra te boeken tijdens de heen- of terugrit. Voldoende stopplekken. Lyon en Dijon verdienen alvast een autostop!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s