Over bijgeloof en de virussenvloek

Ik ben niet bijgelovig.  Geen gelukskousen, geen probleem met vrijdag de 13e, geen schrik voor zwarte katten, ik gooi geen muntjes in vijvers om een wens te mogen doen.

En toch zat ik een paar jaar geleden te wachten tot een virale infectie mij minstens voor een paar weken in bed zou houden.

thermometer-temperature-fever-flu

Op mijn zestiende was ik lange tijd ziek.  Een virale infectie, verder kwamen dokters qua diagnose op dat moment niet, ook niet na een hoop onderzoeken en bezoeken aan specialisten ter zake.  Een mysterieus virus was het dus.  Ik bleef meerdere maanden thuis van school en herstelde maar net op tijd om toch de examens op het einde van mijn vijfde middelbaar succesvol te kunnen afronden (met heel veel dank aan een lieve klasgenote wiens notities ik kon kopiëren en door te studeren op de momenten dat het wat beter met me ging).

Precies tien jaar later, tijdens dezelfde periode van het jaar, werd ik opnieuw ziek.  Koorts, keelpijn. Een keelontsteking, dacht de dokter eerst.  Even later blijkt het klierkoorts te zijn.  Opnieuw een virus, deze keer minder mysterieus.  Ik blijf deze keer 5 weken thuis van het werk en heb koorts als nooit tevoren.

Het zijn tot nu toe de enige keren dat ik meerdere weken na mekaar ziek ben geweest.  Ik besef dat het toeval was dat er bijna exact 10 jaar tussen die twee gebeurtenissen in zit. En toch wou een deel van mijn hersenen er maar al te graag een patroon in zien, een soort van vloek, die ervoor zou zorgen dat ik voortaan om de tien jaar rond eind februari door een virus zou worden getroffen.

Ik vond het zelf belachelijk maar ik zat 10 jaar later wel te denken dat er elk moment een virus zou gaan toeslaan.  Dat gebeurde niet – gelukkig maar.

Zijn jullie bijgelovig?  Geluksbrengers, uitkijken naar een vallende ster om een wens te mogen doen?

Advertenties

3 gedachtes over “Over bijgeloof en de virussenvloek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s