Fietsen vervoeren met een auto zonder trekhaak: de fietsendrager op het dak

Vroeger hadden wij een auto met trekhaak.  En een fietsendrager voor op die trekhaak.  Toen veranderde mijn man van werk en bleek zijn nieuwe werkgever niet erg flexibel bij het kiezen van opties bij de leasewagens.  Niet dat we daarover gaan klagen, een leasewagen zonder trekhaak was nog altijd voordeliger dan zelf een auto moeten kopen.  Maar met onze fietsendrager konden we plots niet veel meer aanvangen.

We deden het een tijdje als volgt: zetels plat leggen – fietsen uit mekaar halen – fietsen in de auto – fietsen weer in mekaar steken.  Dat ging, zolang het over maximum twee fietsen ging, maar het was altijd wel wat gedoe.  Maar toen beslisten we vorig jaar een fietsreis te maken door Duitsland en Tsjechië met zijn drieën en moest er een andere oplossing worden gezocht. Want drie passagiers en drie fietsen tegelijk vervoeren: dat lukte op deze manier niet.

We twijfelden er eigenlijk al langer over en hakten de knoop door: we kochten een fietsendrager voor op het dak van onze auto.

fietsenrek3

We hebben vorige zomer veel gebruik gemaakt van de fietsendrager en zijn er zéér tevreden over.  Voor wie een zelfde aankoop overweegt hierbij een overzicht van de voor- en nadelen zoals wij ze hebben ondervonden:

VOORDELEN

  • Het meest voor de hand liggende: geen trekhaak nodig
  • De koffer van de auto is steeds bereikbaar (veel fietsendragers op de trekhaak kunnen wel gekanteld worden zodat de koffer bereikbaar blijft, maar dat blijft toch onhandig)
  • Fietsen er op en af zetten is veel gemakkelijker dan ik had verwacht.   Onze twee koersfietsen zet mijn man er bijvoorbeeld in zijn eentje op en dat gaat behoorlijk snel.  Dat geeft mij nog net de tijd om te twijfelen of het nu weer is voor een korte of een lange broek, of ik misschien nog een vestje mee zal nemen, of ik wel genoeg eten bij heb.. Een ideale takenverdeling!

NADELEN

  • De auto met fietsen erop wordt een pak hoger.  Dat betekent dat niet alle parkings en garages toegankelijk zijn.
  • Als er drie fietsen moeten vervoerd worden is het wat lastiger om de middelste op zijn plaats te krijgen.  Dat doe je best met twee personen, en met een trapje om op te gaan staan.
  • De auto is minder aerodynamisch, en het verbruik ligt dus hoger.

Wat heb je nodig?

Wij kozen een bagagerek van Thule (niet gesponsord).  De onderdelen kunnen afzonderlijk worden gekocht, zodat voor zowat elk type auto een gepaste oplossing is te vinden.  Het bagagerek, bestaande uit een stangenset, kitset en een voetenset, kan eveneens gebruikt worden om een dakkoffer of dakrek op te monteren.  Specifiek voor het vervoeren van fietsen kochten wij nog drie stuks van de Thule Freeride 532.

Advertenties

4 gedachtes over “Fietsen vervoeren met een auto zonder trekhaak: de fietsendrager op het dak

  1. Wij hebben al jaren een Thule voor op de trekhaak (kantelbaar en volledig inklapbaar. M.a.w. als wij fietsen zit dat ding in de koffer). Recent hebben we een zwaarder model gekocht want mijn elektrische fiets moet erop kunnen. Ik zou niet weten hoe we die op het dak van onze hoge SUV zouden moeten krijgen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s