Met de paradontitis naar de paradontoloog

Onlangs was het weer zover: tijd voor mijn zoveelste controlebezoek aan de paradontoloog.

Een paar jaar geleden was ik voor controle op bezoek bij mijn tandarts.  Terwijl ik wat ongemakkelijk en niet bepaald op mijn gemak in de tandartsstoel zat, bekeek zij aandachtig de net gemaakte foto’s van mijn mond.  Ze vond geen gaatjes (hoera!) maar zag wel iets anders wat ze verontrustend vond.  Paradontitis.

Tot dan toe had ik geen idee wat dit was.  In tegenstelling tot mijn vroegere tandarts, bij wie de ernst van de problemen in mijn mond vooral kon worden afgeleid uit hoe diep hij zuchtte en hoe hard hij met zijn hoofd schudde is mijn huidige tandarts zeer communicatief.  Een kwartier later had de wondere wereld van het tandvlees en de paradontitis dan ook geen geheimen meer voor mij.  Ik kreeg zelfs een animatiefilmpje te zien waarin bacteriën de hoofdrol speelden, een filmpje dat voor een net iets jonger doelpubliek leek gemaakt te zijn, maar toch, ik begreep wat er aan de hand was en liet mij gewillig doorverwijzen naar een specialist ter zake: de paradontoloog.

Wat is paradontitis?

Paradontitis ontstaat door een voortdurende ontsteking van het tandvlees, veroorzaakt door de bacteriën die zich in tandplak bevinden. De onttsteking zal zich na verloop van tijd uitbreiden, van het tandvlees naar het kaakbot rond de tanden.  De ontsteking zorgt voor langzame afbraak van dit bot. Hierdoor komt het tandvlees los van de tanden waardoor er ruimte ontstaat tussen tand en tandvlees, waar nieuwe tandplak zich op zijn beurt vastzet.  De ontsteking verplaatst zich zo steeds verder in de diepte.  Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van kaakbot heet paradontitis (bron: http://www.tandarts.be/patienteninfo/aandoeningen/parodontitis).

Ik had paradontitis in een beginnende vorm en dus moest er actie worden ondernomen om dit proces stop te zetten.  Indien niet verzorgd kan paradontitis immers lijden tot losstaande (en zelfs uitvallende) tanden. De afbraak van kaakbot is onomkeerbaar.

Naar de paradontoloog

Ik trok dus naar de paradontoloog.  Daar wachtte tijdens vier afspraken (één per kwadrant in mijn mond) een grondige schoonmaakbeurt van mijn mond, met de nadruk op de ruimte onder mijn tandvlees waar de ontsteking zat.  Deze grondige reiniging gebeurde onder plaatselijke verdoving.  En verder werd mij het belang en de werking uitgelegd van de interdentale borstel (om de ruimte tussen de tanden te reinigen) en de monoborstel (hulpmiddel voor het poetsen van de achterkant van de kiezen).

Sinds deze eerste grondige reiniging ga ik regelmatig op controle.  De ruimte tussen mijn tanden en tandvlees wordt regelmatig nagemeten.  Er wordt gecontroleerd of ik wel op de juiste manier poets (mond spoelen met een rode kleurstof die blijft zitten waar er tandplak zit).  En er wordt gereinigd.  Hoe meer tandsteen, hoe pijnlijker dat is.

Sinds die tijd werd het gezond houden van mijn tandvlees een topprioriteit.  Want als ik al niet hield van een bezoek aan de tandarts, dan kijk ik nog minder uit naar een bezoek aan de paradontoloog.  En hoe beter de staat van mijn tandvlees, hoe minder vaak ik moet teruggaan en hoe minder pijnlijk de behandeling.  En hoe beter voor mijn financiën, want goedkoop is zo’n behandeling niet.

Dus zijn de elektrische tandenborstel, de interdentale borsteltjes en de monoborstel mijn vaste gereedschap geworden en wordt er tussendoor al eens met fluor gespoeld.

Vergeleken bij de eerste keren was mijn laatste afspraak een wandeling in het park, en dat geldt ook voor de twee afspraken daarvoor.  Toevallig – of warschijnlijk niet zo toevallig – valt dat ongeveer samen met de periode waarin ik minder suiker ging eten.  Qua extra motivatie om mijn suikerarme dieet te blijven volhouden kan dat tellen.

Advertenties

2 gedachtes over “Met de paradontitis naar de paradontoloog

  1. Niet leuk en vooral pijnlijk lijkt me. Mondhygiëne vind ik héél belangrijk al is een bezoek aan de tandarts bij mij geen jaarlijkse gewoonte. Toch iets om over na te denken, nu ik het hier zo allemaal lees.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s